Virtualizarea este o tehnologie care partajeaza si aloca resursele hardware ale unui server in mai multe “masini virtuale”. Prin virtualizare hardware-ul se transforma in software si se creeaza posibilitatea rularii simultane a mai multor sisteme de operare pe un singur computer.
Solutiile de virtuzalizare au castigat atat in popularitate cat si in complexitate datorita beneficiilor pe care le pot oferi. Suita de solutii de virtualizare s-a extins catre mai multe arii, acoperind acum virtualizarea desktop-urilor, a serverelor, a storage-ului, a aplicatiilor si a echipamentelor de retea.
In functie de cerintele de business ale companiei, Desmond va ofera suport pentru proiectarea si implementarea unei solutii de virtualizare sau a unei combinatii de solutii de virtualizare bazate pe una din urmatoarele tehnologii :
- Microsoft HyperV: virtualizare de desktop, server si aplicatii
- VMWare: virtualizare de desktop, server, storage
- Citrix: virtualizare de desktop si aplicatii
Principalele beneficii ale solutiilor de virtualizare Microsoft HyperV, VMWare si Citrix:
- Reducerea investitiilor in hardware si a costurilor de exploatare cu pana la 50%
- Diminuarea costurilor aferente consumului de energie
- Castiguri substantiale de spatiu
- Investitii reduse in resurse de administrare si monitorizare
- Scaderea timpilor de nefunctionare si imbunatatirea gradului de recuperare a datelor in caz de dezastre
- Reducerea timpului necesar pentru instalare, administrare si mentenanta cu 70%
Flexibilitate mai mare: prin virtualizarea desktop-urilor si a aplicatiilor obtineti o infrastructura flexibila ce se poate alinia rapid nevoilor de business in continua miscare
Directii in care s-au dezvoltat solutiile de virtualizare
Conform studiilor, introducerea virtualizarii scade costurile de administrare cu pana la 30 %, iar pe cele legate de achizitia de hardware, in unele situatii chiar si cu 50%.
Solutiile de virtualizare acopera virtualizarea desktop-urilor, a serverelor, a storage-ului, a aplicatiilor si a echipamentelor de retea.
Implementarea unei solutii de virtualizare de acest gen duce la o utilizare mult mai eficienta a resurselor hardware si la o flexibilitate superioara in alocarea in mod dinamic a acestora in functie de necesitatile de moment. Principalele tehnologii utilizate pentru virtualizare sunt Vmware vSphere si Microsoft HyperV.
Virtualizarea desktop creste rapid in popularitate, fiind vazuta ca o metoda mai sigura si flexibila de a livra desktopuri si aplicatii Windows catre utilizatori in orice locatie, folosind orice dispozitiv. Tehnologiile care s-au remarcat in solutiile de virtualizare de tip VDI: VMware® Horizon™, Citrix XenDesktop, Microsoft Hyper-V
Virtualizarea de aplicatii transforma aplicatiile in servicii administrate la nivel central fara a fi in conflict cu alte aplicatii. In prezent specialisti din domeniul IT incearca sa combata dificultatile modului dinamic de lucru. Utilizatorii vorbesc multe limbi, sunt dispersati din punct de vedere geografic, folosesc diferite terminale pentru a se conecta la infrastructura interna a firmei. IT-ul trebuie sa vina in preintampinarea acestor nevoi si sa puna la dispozitia utilizatorilor aplicatiile de business accesibile in mod rapid, flexibil si sigur, fara intreruperi.
Microsoft Hyper-V, Citrix XenApp sunt cele mai utilizate solutiile de virtualizare de aplicatii.